Με σεμνότητα και ιεροπρέπεια τιμήθηκε και φέτος στο Μπεμπέκι η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρα Χαραλάμπους, του θαυματουργού, πολιούχου και προστάτη αυτού του αριστοκρατικού προαστίου του Βοσπόρου.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Παρασκευής 9ης Φεβρουαρίου 2024 τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός του πολιούχου μας, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικού Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου, ο οποίος ευλόγησε την αρτοκλασία και κήρυξε τον θείο λόγο. Τον Εσπερινό τέλεσαν ο παρεπιδημών στην Πόλη Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Γιάννος, οι Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Ευάγγελος Γρηγοριάδης, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Βαρθολομαίος και Πρεσβύτερος Κυριακός Κεσίσογλου, Ιερατικώς Προϊστάμενοι, κατά σειρά, των Κοινοτήτων Μεσαχώρου, Νεοχωρίου και Μπεμπεκίου. Έψαλαν εμμελέστατα ο Μέγας Κατηχητής Χρύσανθος Δημητριάδης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της γειτονικής Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος και ο κ. Αθανάσιος Λίγγας, συμπροσευχομένων ικανών ενοριτών και άλλων προσκυνητών.

Την επόμενη μέρα, Σάββατο 10η ιδίου, τελέστηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό μας ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προς τιμήν του προστάτη Αγίου μας, συνευχομένου του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημητρίου και συμμετέχοντος πολλού εκκλησιάσματος. Με τον Δεσπότη μας συλλειτούργησαν ο Μέγας Ιεροκήρυκας Πανάρετος Ψαραύτης, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και ο Αρχιμανδρίτης Βίκτωρ Κοπουτσού, Ιερατικώς Προϊστάμενος και Εφημέριος, αντιστοίχα, της Ρωσόφωνης Κοινότητας της Πόλης, ενώ διακόνησε ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος Καμιάνοβιτς. Έψαλαν και πάλι εμμελέστατα εκείνοι, οι οποίοι κατά τον Εσπερινό ύμνησαν τον Άγιο Ιερομάρτυρα.

Τέλος, ο πρωΐ της Κυριακής 11ης Φεβρουαρίου, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη μας κ. κ. Βαρθολομαίου, τον Οποίον υποδέχθηκε με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και εξαιρετικής τιμής σύσσωμη η Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητάς μας, υπό την προεδρία του κ. Παντελεήμονα Παναγιωτίδη.

Την Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Αρχιμ. Καισάριος Χρόνης, Αρχειοφύλακας των Πατριαρχείων, διακονούμενος από τον Πατριαρχικό Διάκονο Ευλόγιο Τσάτσα, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο. Έψαλαν εμμελέστατα οι Πατριαρχικοί Χοροί, υπό την διεύθυνση του κ. Στέλιου Φλοίκου, Άρχοντα Λαμπαδαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Συμπροσευχήθηκαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ικονίου κ. Θεόληπτος και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πρόεδροι Ομογενειακών Κοινοτήτων και Ιδρυμάτων, καθώς επίσης και μέγιστος αριθμός ευσεβών χριστιανών από την Πόλη, την Άγκυρα και το εξωτερικό.

Ο Δήμαρχος Beşiktaş κ. Rıza Akpolat είχε την ευγενή καλωσύνη να αποστείλει ένα εόρτιο στεφάνι λουλουδιών στον Άγιο μας, εκπροσωπήθηκε δε από τους κυρίους Ali Rıza Yılmaz, Αντιδήμαρχο, Kemal Koç και Nurhan Palakoğlu, Συμβούλους του.

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, προσφώνησε με θερμούς λόγους την Α.Θ.Παναγιότητα, ενώ ο κ. Ανδρέας Ρομβόπουλος, Γραμματέας της Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητάς μας, εξέθεσε τα πεπραγμένα του παρελθόντος έτους και ανέπτυξε τον σχεδιασμό των δραστηριοτήτων του τρέχοντος έτους.

Τις ομιλίες κατέκλεισε, με τον εμπνευσμένο λόγο Του, ο Σεπτός Προκαθήμενος της Εκκλησίας, ο Οποίος επικαλέστηκε τη χάρη του Θεού προς τους ευλαβείς προσκυνητές του Αγίου Χαραλάμπους, κατέστεψε όλους με την αγία Πατριαρχική ευλογία και ευχήθηκε τα δέοντα.

Στο τέλος των Λειτουργικών Συνάξεων του εορταστικού τριημέρου παρετέθηκαν πλούσιες δεξιώσεις.

Η Κοινότητά μας ευχαριστεί θερμά όλους όσοι ενισχύουν και στηρίζουν το έργο της και εύχεται να έχουν στη ζωή τους την προστασία του πολιούχου της Αγίου Χαραλάμπους.

Και του χρόνου με υγεία!

Εγγραφείτε στη λίστα emails των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βοσπόρου για να ενημερώνεστε για οτιδήποτε νέο.

Please enable the javascript to submit this form