«Κατοικτειρήσας τὸ ποίημα ὁ Πλάστης, σπλάγχνοις τοῖς οἰκείοις τε κατακαμπτόμενος, Κόρης ἐν μήτρᾳ Θεόπαιδος οἰκῆσαι σπεύδει, πρὸς ἣν ὁ μέγας ἦλθεν Ἀρχάγγελος. Χαῖρε προσφθεγγόμενος, Θεοχαρίτωτε, νῦν μετὰ σοῦ ὁ Θεὸς ἡμῶν, μὴ πτοηθῇς με, τοῦ Βασιλέως τὸν Ἀρχιστράτηγον· εὗρες γὰρ χάριν, ἣν ἀπώλεσεν, Εὔα τὸ πρὶν ἡ Προμήτωρ σου, καὶ συλλήψῃ καὶ τέξῃ, τοῦ Πατρὸς τὸν ὁμοούσιον».

Την υπερφυά σύλληψη του Υιού και Λόγου του Θεού εντός της παναχράντου κοιλίας της Κυρίας Θεοτόκου εώρτασε κατά τρόπο επίσημο η Πολίτικη Ρωμηοσύνη, την Δευτέραν, 25η λήγοντος μηνός, στον Ιερόν Ναόν Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Βοσπορινής Κοινότητος του Βαφεοχωρίου.

Και πράγματι, κατά την εν λόγω ημέρα η Κοινότητά μας ενδύθηκε «τήν στολήν αὐτῆς τήν πρώτην», για να υποδεχθεί, μαζί με τους ευλαβείς ενορίτες και τους φιλακολούθους χριστιανούς της Πόλεως, την Α.Θ.Παναγιότητα, τον Σεπτόν Ποιμένα και Αρχιεπίσκοπόν της, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίον, ο Οποίος προθύμως ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση που Του απηύθηνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Πατριαρχικός Επόπτης της Περιφερείας Βοσπόρου, καθώς και η οικεία Κοινοτική Εφοροεπιτροπή, προσήλθε, προκειμένου να χοροστατήσει κατά την Θείαν Λειτουργίαν της πανηγύρεως και να ευλογήσει εκ του σύνεγγυς το ευσεβές ποίμνιό Του, στις βόρειες ακρώριες της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Του.

Για τον λόγο αυτό, το πρωΐ της μεγάλης ημέρας της πίστεώς μας, ο Μέγας Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, Διευθυντής του Αγγλικού Γραφείου των Πατριαρχείων, τέλεσε την αναίμακτο Μυσταγωγία, επί του Ιερού θυσιαστηρίου του Θεομητορικού μας Ναού. Τον Πανοσιολογιώτατο διηκόνησε ο Τριτεύων των Πατριαρχικών Διακόνων κ. Βαρνάβας, ενώ την διακονία του λόγου επωμισθείς, έφερεν εις πέρας ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ανατόλιος Δοξαστάκης.

Περατωθείσης της Θείας Λειτουργίας την Α.Θ.Παναγιότητα προσεφώνησαν καταλλήλως ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, καθώς και ο Εντιμ. κ. Χρυσοβαλάντης Β. Τζαβίδης, Πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής μας. Αμέσως μετά αντιφώνησε ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας, κάνοντας λόγο για τα μηνύματα, που εκπέμπονται από την εν λόγω μεγάλη θρησκευτική εορτή, επιδαψιλεύοντας προς όλους την Σεπτή πατρική και Πατριαρχική Του ευχή.

Μετά του Παναγιωτάτου συμπροσευχήθηκαν, μεταξύ πολλών άλλων, ο νεοεκλεγείς Σεβ. Μητροπολίτης Ιρλανδίας, υπέρτιμος και έξαρχος Κελτικής Θαλάσσης, κ. Ιάκωβος, Άρχοντες Οφφικίαλοι της Μ.τ.Χ.Ε. από την Πόλη και το εξωτερικό, Εκπρόσωποι των AHEPA από την Θεσσαλονίκη, ο κ. Κωνσταντίνος Διακρούσης, Πρόεδρος της Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου, καθώς και ο κ. Nazaret Ozsahakyan, Πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητος Βαφεοχωρίου.

Πατριαρχική φιλοτιμία, δεν έλλειψε και φέτος το καθιερωμένο Πατριαρχικό τρισάγιο στον όπισθεν του Ιερού Ναού ευρισκόμενο τάφο των συγγενών του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ΄(1878-1884 και 1901-1912), ευκλεούς γόνου της Κοινότητός μας.

Στη συνέχεια, παρετέθη η καθιερωμένη δεξίωση στη Κοινοτική Αίθουσα του «Γεωργιαδείου Αρρεναγωγείου», όπου ο Παναγιώτατος και οι προσκυνητές απήλαυσαν αβραμιαίας φιλοξενίας, έχοντας παραλλήλως την δυνατότητα να έλθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, μέσα σε θερμό οικογενειακό κλίμα.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, τελέστηκε υπό του προσκυνητού της Θεομητορικής χάριτος Ιερομονάχου κ. Χερουβίμ Αγιαννανίτου, ομού μετά του υπογραφομένου, ο Εσπερινός της Αποδόσεως της εν λόγω μεγάλης εορτής, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Αθηναγόρου, ο οποίος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους όσοι συνετέλεσαν εμφανώς και αφανώς στην αρτία διεξαγωγή της πανηγύρεως. Ακολούθησε η από πολλών χρόνων καθιερωμένη περιφορά της θαυματουργού αγίας εικόνος της Ευαγγελιστρίας πέριξ του Ιερού Ναού μας, συνοδευομένη υπό του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού.

Έψαλαν οι, επί τη περιστάσει προσκληθέντες καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες της γειτονικής Κοινότητος Νεοχωρίου, κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου και κ. Παναγιώτης Ρακτιβάν, ως και ο οικείος Ιεροψάλτης κ. Μιχαήλ Χαννούτογλου.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι, και κατά την παραμονήν της εορτής, Κυριακήν της Ορθοδοξίας, 24ην τρέχοντος μηνός, τελέσθηκε, κατά τα ειωθότα, ο Μέγας Εσπερινός της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, μετ’ αρτοκλασίας. Τον Εσπερινόν της πανηγύρεως τέλεσε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Γεδεών Μαγκριώτης, Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Παλαιού Μπάνιου Διπλοκιονίου, μαζί με τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου κ. Ευάγγελο Γρηγοριάδη, Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Μεσαχώρου και τον υποσημειούμενο, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Αθηναγόρου, ο οποίος ευλόγησε την αρτοκαλσία και κήρυξε τον θείο λόγο. Τους ύμνους της εορτής απέδωσε αριστοτεχνικώς, κατά τους λόγους του Δεσπότη μας, κλιμάκιο του Συνδέσμου Μουσικοφίλων Πέραν, υπό την διεύθυνση του Μουσικολ. κ. Γεωργίου Κιοσέογλου, Άρχοντος Α΄ Δομεστίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας.

Η Κοινότητά μας εύχεται σε όλους, να τους συνοδεύει η χάρις του Θεού, η Πανσθενουργός δηλαδή Θεία Δύναμις, που επεσκίασε την Θεόπαιδα Κόρη Μαριάμ, ώστε να είμαστε έμπλεοι χαράς, υπομονής και δοξολογίας, όχι μόνο στις ευχάριστες, αλλά κυρίως στις δυσάρεστες στιγμές της ζωής μας, όπως ήταν έμπλεος χαράς, υπομονής και δοξολογίας Εκείνη, καθ’ όλη τη διάρκεια της επί γης ζωής Της. Αμήν.

Κωνσταντινούπολις, 26.3.2024

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς,
Ιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος
Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Βαφεοχωρίου.

Εγγραφείτε στη λίστα emails των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βοσπόρου για να ενημερώνεστε για οτιδήποτε νέο.

Please enable the javascript to submit this form