«Ἰδοὺ δὴ τί καλὸν ἢ τί τερπνόν, ἀλλ᾿ ἢ τὸ κατοικεῖν ἀδελφοὺς ἐπὶ τὸ αὐτό;»

Την πρώτη του επίσκεψη στην Επτάλοφο Πόλη, μετά την ορμητική επέλαση της λοιμικής νόσου του Covid -19 και την «χάριτι Θεοῦ Ἁγίου» υποχώρησή της, πραγματοποίησε, την Παρασκευή, 5η τρέχοντος, στο γραφικό Κατάστενο ο οικείος στην Βοσπορινή αύρα Παμμικρασιατικός Σύλλογος Δράμας, επικεφαλής έχων τον Πρόεδρό του, Αξιότ. κ. Νικόλαο Λατσίσταλη, ο οποίος, αυτή τη φορά, συνόδευσε περί τους πενήντα προσκυνητές από την καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας στην Ιερά Εκκλησία μας, την οποία η ευσέβεια των πατέρων μας πύργωσε πάνω στις κατάφυτες απολήξεις του Κρημνώδους Λόφου, που ορθώνεται μεγαλοπρεπής στα υψώματα του Emirgân και του Baltalimanı.

Η εν λόγω προσκυνηματική εξόρμησις των αδελφών χριστιανών από την Δράμα, κατά το εσπέρας της παρελθούσης Παρασκευής της Γ΄ εβδομάδος των Νηστειών, μας βοήθησε να κατανοήσουμε την σπουδαιότητα που εμπεριέχει το γεγονός της συμπροσευχής ανθρώπων «μιᾶς πίστεως καί ἑνός βαπτίσματος», κάτω από τους θόλους της Εκκλησίας, όπου δεσπόζει «εἷς Κύριος Παντοκράτωρ» και μνημονεύεται τ´ όνομα του κυριάρχου Επισκόπου μας, και εν προκειμένω το Σεπτό όνομα του Παναγιωτάτου και Σεβασμιωτάτου Αυθέντου και Δεσπότου μας, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, ο Οποίος ίσταται «εἰς τύπον καί τόπον» του Αρχιποίμενος Ιησού Χριστού, κληθείς από δεκαετιών υπ’ Αυτού να ποιμάνει το λογικό ποίμνιο της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και επιφορτισθείς από μέσης ηλικίας να εργάζεται διά βίου «ὑπὲρ εὐσταθείας τῶν ἁγίων τοῦ Θεοῦ Ἐκκλησιῶν».

Εν μέσω πυκνού, λοιπόν, εκκλησιάσματος τελέσθηκε η Ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο υπό του υποσημειουμένου, του Πατριαρχικού Επόπτου Βοσπόρου, Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου, γνωστού ρέκτου της Κωνσταντινουπολίτιδος εκκλησιαστικής τάξεως και παραδόσεως, χοροστατούντος από του παραθρονίου.
Τους ψαλμούς του Μικρού Αποδείπνου και τον Κανόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου ανέγνωσαν και έψαλαν, αντιστοίχως, ο Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ανατόλιος Δοξαστάκης ομού μετά του κ. Μιχαήλ Χαννούτογλου, τακτικού Ιεροψάλτου μας.

Μετά το πέρας της ως άνω ιεράς ακολουθίας, ο Δεσπότης μας απευθύνθηκε προς τους εκκλησιαζομένους και αφού τους καλοσώρισε στην πάντοτε φιλόξενη Περιφέρεια του Βοσπόρου και στην μόλις προ ολίγων ημερών πανηγυρίσασα Κοινότητά μας, άρχισε να αφηγείται με τρόπο γλαφυρό όσα το σχέδιο της Θείας Οικονομίας προ καταβολής κόσμου επεφύλαξε, για την Κυρία Θεοτόκο και δι’ Αυτής, για την ανθρωπότητα ολάκερη και τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας του Ακαθίστου Ύμνου κατόρθωσε ν’ αποδώσει το εν λόγω σχέδιο στο ενθουσιώδες και ως εκ τούτου δημοφιλές έργο του.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να μεταφέρει προς όλους την πατρική και Πατριαρχική ευχή του Παναγιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. κ. Βαρθολομαίου, διανέμοντας προς όλους, ως ευλογία, εικόνες του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Αμέσως μετά αντιφώνησε ο Αξιότ. κ. Νικόλαος Λατσίσταλης, κάνοντας λόγο για την συγκίνηση που διακατείχε τον ίδιο, ως και τους λοιπούς προσκυνητές εξ αφορμής της επανενάρξεως των προσκυνηματικών επισκέψεων των μελών και φίλων του Παμμικρασιατικού Συλλόγου Δράμας στην Κωνσταντινούπολη, την Καππαδοκία, την Μικρά Ασία και τον Πόντο, αρχής γενομένης από το ιστορικό προάστειο του Βαφεοχωρίου. Περάτωσε δε την ομιλία του με μία συγκινητική προσφορά κηρού και θυμιάματος προς τον Ιερό Ναό μας, και βιβλίων, ιστορικού περιεχομένου, εκδοθέντων υπό του Συλλόγου, προς τον Δεσπότη μας.

Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του «Γεωργειάδειου Αρρεναγωγείου», όπου και πάλι αντηλλάγησαν φιλόφρονες λόγοι και εκ της εκ του σύνεγγυς συναναστροφής σφυριλατήθηκαν δεσμοί φιλίας μεταξύ των συνδαιτυμόνων.

Πράγματι, δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο ή τερπνότερο από το να κατοικούν οι αδελφοί εν ομονοία και αγάπη κάτω από την Αγία Σκέπη της Κυρίας Θεοτόκου.

Αυτήν την πραγματικότητα διακηρύσσει και συγχρόνως αυτή την πρόσκληση απευθύνει η Κοινότητα του Βαφεοχωρίου, προς όλους τους καλοπροαίρετους αναγνώστες των παραπάνω γραμμών.

Έρχεσθε και ίδετε αδελφοί!

† Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Ραϊλάκης Βρανάς,
Ιερατικώς Προϊστάμενος της εν Βαφεοχωρίω
Ιεράς Εκκλησίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Εγγραφείτε στη λίστα emails των Κοινοτήτων Περιφέρειας Βοσπόρου για να ενημερώνεστε για οτιδήποτε νέο.

Please enable the javascript to submit this form